En grund att stå på

Fotografering är en svår konst, i alla fall om man vill ha perfekt resultat. Bakgrund och ljussättning är någonting som det tar tid att verkligen lära sig, och få in helt rätt. Men det är inte bara bakgrunden och ljuset som är viktigt när man tar modellbilder, utan även underlaget. Det som modellen (som kan vara en produkt, en människa eller precis vad som helst) står på. Det är nog någonting som inte de flesta som inte fotograferar tänker på, och det är så det ska vara. Underlaget ska helst inte dra blickarna till sig (om nu inte det är det som är syftet med bilderna, vilket det ju kan vara).

Det gör att vi spenderar rätt så mycket tid med att leta efter olika bra och spännande underlag. Ett universalunderlag som passar till allting finns inte. Alla objekt som fotograferas har olika förutsättningar. Nu har vi rätt så många underlag att välja mellan, så SÅ många inköp blir det inte nuförtiden. Vi har helt enkelt byggt upp ett bra förråd som har det mesta som vi kan tänkas behöva. Men fortfarande letar vi runt lite då och då, för att se om vi hittar någonting spännande, någonting som inspirerar och får oss att vilja ta intressanta bilder.

Vi letar runt
Vi brukar titta runt på nätet lite då och då, och då ofta hos olika möbelaffärer. Mattor för inredning av alla de olika slag är någonting som allt som oftast kan erbjuda spännande underlag, med intressanta strukturer och färgnyanser. En annan sak är att mattor också ofta kan användas som spännande bakgrunder och inte bara som underlag – de tjänar på så sätt två olika funktioner. Nu senast kollade vi på mattor från Chilli, och hittade där en spännande röd ryamatta med en helt fantastisk lyster och färg. Vi har inte hunnit använda den ännu, men det kommer, var så säkra!

Nu är det inte bara mattor som vi använder som underlag (eller bakgrunder), men det är någonting som ofta fungerar väldigt bra. Som ett litet tips till dig som hobbyfotograferar: tänk på underlaget, och börja titta på mattor av alla de slag för inspiration!

Jazz Ryamatta
Ryamattan Jazz. Fantastisk färg!