Svår men enkel produktfotografering

Produktfotografering handlar ofta om att sätta produkten i ett bra sammanhang, som gör att den verkligen lyfts. Det kan ske på lite olika vis, som att placera en vas på en fin duk på ett bord, exempelvis. Det finns många olika sätt att göra det på, och det är det som skiljer en bra produktfotograferare från en som håller på att lära sig konsten. Men ibland så stöter man på riktiga utmaningar där det inte är helt möjligt att välja sammanhang och miljö för det som ska fotograferas. Det handlar då ofta om bilder som ska vara helt och hållet deskriptiva, där fokuset ligger på att visa upp ett föremåls egenskaper, utan någonting som stör eller påverkar. Det är något som är både lätt och väldigt svårt.

Lätt, men svårt
Lätt i och med att man inte behöver försöka hitta ett bra sammanhang för föremålet – parametrarna är redan bestämda – och svårt för att man ändå måste försöka göra något som lyfter föremålet, som gör att den som ser bilden får en blick för dess egenskaper. Inte helt lätt; de viktigaste faktorerna blir då ljussättning och färg, och beroende på vad för sorts föremål det är så kan det bli en riktig utmaning. Ett föremåls struktur, form, mönster och färger ska framgå på ett korrekt sätt. Om färgerna, till exempel, inte avspeglar hur föremålet ser ut i verkligheten så lurar man ju på sätt och vis kunden, och det ska man ju undvika så långt det går!

Anledningen till att jag skriver om detta är att jag nyligen var ute efter att skaffa ett nytt golv, och därför fick tillfälle att studera en stor mängd foton av golv. Och bara det: golv. En rak bild där man får se mönster och struktur hos ett golv för att kunna bilda sig en uppfattning om hur det skulle komma att se ut i verkligheten. Det golv jag köpte, Hergo Peritage Grå Ekplank hade ett foto som verkligen lyfte fram mönstret och färgen hos golvet – och som jag, nu när golvet är på plats, tycker verkligen lyckades fånga hur det ser ut, se bilden. Ett väldigt enkelt produktfoto, som ändå är svårt att få rätt!